Open een BTW rekening

Iedereen die ooit iets gekocht heeft (en dat is dus feitelijk iedereen) heeft er mee te maken: de BTW, belasting toegevoegde waarde.

Dat percentage dat bovenop de werkelijke verkoopprijs van een product komt en dat uiteindelijk in de schatkist van de staat belandt.

Als consument heb je het al niet echt meer door, de BTW zit gewoon bij de prijs inbegrepen en je moet die gewoon betalen. Punt. Daar kom je niet onderuit, zelfs als de verkoper stunt met acties "zonder BTW" betaal je tóch BTW, want die korting; die gaat van de werkelijke verkoopprijs af. De BTW komt er daarna gewoon weer bovenop. Die blijft. Altijd.

Maar, die BTW wordt betaald aan jou als ondernemer, niet aan de belastingdienst. Jij, als ondernemer, bent verplicht om deze BTW weer af te dragen aan de belastingdienst. Maar om het even wat makkelijker te maken doen we dat niet op het moment van verkoop. Nee, dat doen we per periode, per kwartaal of per jaar, net wat de belastingdienst besluit dat voor jou als ondernemer het beste is.

Dus daar zit je dan als ondernemer; je klant heeft jou betaald en heeft dus uiteraard ook de BTW betaald. Dat geld heb jij dus al binnen. Maar dat geld is niet van jou, het is voor de belastingdienst. Dus dat geld mag je niet uitgeven. Nou ja, het mag wel, maar je moet er dan wel voor zorgen dat je weer geld genoeg beschikbaar hebt wanneer je moet afdragen aan de belastingdienst. Dus het beste zou zijn om er niet aan te komen.

De BTW rekening

Zeg nou zelf; geld dat op je rekening staat ga je toch niet iedere dag uitsplitsen in: dit is voor mij om te besteden, dit moet ik nog afdragen aan de belastingdienst en oja, dit heb ik nog nodig om mijn bedrijf te laten draaien. Dat is niet te doen.

Vandaar dat ik pleit voor een extra bankrekening. De zogenaamde BTW rekening. Op deze rekening zet je al je BTW inkomsten. Let wel; alléén de inkomsten! Niet de BTW aftrekbare bedragen. Die laat je lekker waar ze zijn.

Nee, alleen de binnengekomen BTW zet je op deze rekening. En deze rekening zet je zodanig op dat je die niet iedere dag ziet, alleen op het moment dat je je BTW moet afdragen. 

Buffer opbouwen

Maar ik heb toch ook recht op BTW aftrek hoor ik je denken?

Ja, klopt. Heb je ook. En daardoor wordt je BTW aangifte inderdaad lager. Dus dat bedrag dat je op je BTW rekening hebt staan is hoger dan het bedrag dat je af moet dragen.

Voel je hem al? Zie je hem al aankomen?

Dan heb je dus altijd genoeg om je BTW afdracht te betalen. Want je zet meer opzij dan dat je moet afdragen. En dan hou je altijd een bedrag over op de BTW rekening. En zo bouw je een buffer op zonder dat je er veel voor hoeft te doen.

Het bedrag dat hierop staat gaat dus groeien. Dat “staat daar maar”, daar doe je niks mee. Tot het moment dat je een grotere uitgave hebt, een investering moet doen, er iets gebeurt in je onderneming waarvoor je extra geld nodig hebt.

Ongemerkt sparen

En daar hoef je dus eigenlijk niks voor te doen behalve je producten of diensten te verkopen en de inkopen te doen voor je onderneming. Dus een buffer opbouwen door je dagelijkse werkzaamheden te doen. Het voelt niet eens als sparen, maar het is het wel. 

Tuurlijk, je kan ook zeggen: ik haal die terug te vorderen BTW meteen van die rekening af, dan kan ik het nu meteen gebruiken.

Maar je weet hoe dat gaat: geld dat je beschikbaar hebt gaat op. Maakt niet uit waaraan, maar het gaat op.

Je zal dan eerder net die duurdere printer kopen die je eigenlijk niet nodig hebt, of die net iets duurdere laptop die dingen kan die je nooit zal gebruiken. Of die bureaustoel die er uitziet als een echte directeursstoel, terwijl jij welgeteld 4 uur in de week echt achter je bureau zit…. Natuurlijk kan je het ook daar aan uitgeven. Maar dan is het geld ook op.

En wanneer je dan echt een investering moet doen voor je bedrijf (bedrijfswagen, nieuwe machines, webdesigner aantrekken, ik noem maar wat voorbeelden), dan is het geld er niet en moet je gaan lenen. En je kent het credo: geld lenen kost geld. En in dit geval dus zelfs dubbel, want je had het geld al, alleen heb je het uitgegeven aan dingen die niet noodzakelijk zijn.

Dus: open een BTW rekening en zet daar de binnengekomen BTW op en betaal er de BTW afdracht van. Meer niet. Haal deze rekening er alleen bij wanneer je investeringsbeslissingen moet maken, zodat je kan zien of deze rekening iets  van de investeringskosten kan dragen.

Hierdoor kan je ieder jaar weer wat meer opzij zetten waardoor je financieel gezonder wordt.

Close

Ja, ik wil op de hoogte blijven van nieuwe artikelen en meld mij aan voor de nieuwsbrief.